Clean Lines, Open Space & Extensive Landscaping

Construction made better

What We Do: Commercial Offices. The Schrodinger Building

Prestigious Building on Oxford Science Park

Contemporary Design for a Very Modern Working Environment 

Barnwood Construction were appointed to construct the 4 storey office building and associated external works for Oxford Science Park as a speculative CAT A project. The Park is owned by Magdalen College Oxford.  The building is split into 2 wings serviced by a single core which faces a triple height atrium. There are 2 further cores facing the atrium giving access into the open plan office areas. There is a terrace on the top level.

Externally we formed car parking and open space amenity areas along with extensive soft landscaping including a new tree lined promenade along the northern elevation.

The contract was a JCT Design & Build with Barnwood responsible for managing the design process to ensure the design team achieved full integration of the concept design throughout the construction

Main Building:  

The building is a steelframe structure with metal deck concrete floors; built off reinforced foundations. The external facades are a mix of glazing and cladding with Brise Soleil on both the East and West Elevations.

All floors have clear spans of 15m and ceiling heights of 2.8m and each wing has an individual plant-room per floor to allow total flexibility of M&E services for multi-lets.

There is a large overhanging canopy on the front elevation that runs through to a 3 storey high atrium.

All of the floor plates are air conditioned and each core has a suite of super loos finished with high end cubicle fronts by Kemmit. Walls and floors throughout the cores have been finished with Artisan applied Resin.  

External landscape and car parks:

The project has extensive hard and soft landscaping which includes a 95m long granite bench with LED lighting that now provides a focal seating area for this part of the Science Park. The architect was keen to join the externals with the rest of the park to ensure the wider park community uses the paths and public spaces provided.

All of the external paving is SUDS by Formpave and has been designed to soak-away to limit any additional runoff into the public storm sewers. Roof drainage has been taken into the park storm drains, this done to ensure the park balancing ponds are kept fed to ensure that wildlife habitats are maintained.

Value: £13 million

Form of Contract: JCT Design & Build 2011

Architect: Bogle Architects

Structural Engineer: Campbell Reith

Quantity Surveyor: Ridge & Partners

Start Date: February 2017

Completion Date: March 2018

BREEAM: Very Good - awarded with a score 61.5%

 

Commercial Offices

In today's challenging times where economic and regulatory goalposts are continually shifting, our experience, adaptability and determination ensure that we consistently achieve outcomes that make sound commercial sense for our clients.

Our construction solutions are always designed to go beyond simply creating property assets, and we take every opportunity to increase productivity and cut costs whilst maintaining high levels of quality and sustainability. By combining commercial sector know-how with smart planning, we build optimum benefits into each project, in turn helping to strengthen our clients' businesses.